Elektrisch verstelbare meubels opknappen: tips van de elektricien

elektrisch verstelbare meubelsElektrisch verstelbare meubels opknappen: tips van de elektricien

Het kan erg leuk zijn om oude meubels te restaureren en dat zie je op tal van terreinen terugkomen. Meubels repareren en opknappen van elektrisch verstelbare meubels is daar onderdeel van. We hebben enkele tips van de elektricien voor je om de meubels op een veilige manier op te knappen.

ELEKTRISCH VERSTELBARE MEUBELS OPKNAPPEN: BEZINT EER GE BEGINT

Het is bij elektronica zaak om eerst eens te bedenken waar je aan begint, voordat je ergens mee begint. Wanneer je een oude boekenkast restaureert kun je altijd wel wat aanrommelen en kijken wat je er van terecht brengt. Wanneer het niet bevalt, kun je altijd weer opnieuw beginnen als je niets kapot hebt gemaakt.
Bij elektronica is dat anders. Voordat je ook maar iets open schroeft, is het zaak om in te schatten wat de risico’s zijn. Sommige elektronica kan ontploffen, een schok geven, chemicaliën lekken, en ga zo maar door. Zorg dus dat je je verdiept in wat je wil opknappen en dat je niet onvoorbereid ergens mee begint. Zorg er dus ook voor dat je over voldoende technische kennis beschikt om de klus tot een goed einde te brengen. Dat voorkomt dat je achteraf met een onveilig apparaat zit – zonder dat je dat misschien weet.

BEKIJK DE ELEKTRONICA: KAN HET NOG EVEN MEE?

Veel elektronica van vroeger voldoet niet meer aan de huidige stand van de techniek. Dingen die vroeger als extreem veilig werden beschouwd, bleken dat toch niet te zijn en zijn inmiddels dan ook al achterhaald. De kans is groot dat dit met jouw elektronische meubel ook het geval is. Wees daar eerlijk in en stop er dan mee. Je kunt dan beter proberen het systeem na te maken dan iets wat sterk verouderd is weer aan de praat proberen te krijgen. Vergeet niet dat elektronica geen spelletje is en een ongeluk in een – heel – klein hoekje zit.

LAAT HET CONTROLEREN ALS JE TWIJFELT

Twijfel je over de kwaliteit van de elektronica? Laat het dan door een expert nakijken en beoordelen of het systeem goed in elkaar zit. Het werkt misschien wel, maar ook een functionerend apparaat kan ondeugdelijk zijn en op een onverhoeds moment kortsluiting veroorzaken of een schok toebrengen. Erg vervelend als je in je verstelbare fauteuil zit en dan een schok krijgt, of dat de stoppen doorslaan. In het ergste geval moet er zelfs een elektricien aan te pas komen.

TIP!

De grootste tip kan dan ook niet vaak genoeg herhaald worden: wees alsjeblieft voorzichtig met elektronica; vooral met oude elektronica. Vertrouw je het niet? Waag je er dan ook gewoon niet aan. Verkoop het of ruil het in voor een vintage – betrouwbaar – soortgelijk apparaat. Maar als het wel in orde is, dan is het opknappen van elektrisch verstelbare meubels een prachtige klus!